Postaram się odpowiedzieć na to pytanie w miarę krótko i rzeczowo.
- Nasza dieta powinna być urozmaicona, gdyż każdy artykuł spożywczy zawiera inny skład chemiczny, więc dostarcza nam innych makro i mikroskładników. Jedząc różnorodnie unikniemy ich niedoborów.
- Zdrowa dieta powinna być dostosowana do potrzeb energetycznych naszego organizmu, czyli musi zawierać odpowiednią ilość kalorii.
- Powinniśmy spożywać w ciągu dnia odpowiednią ilość posiłków, dobrym rozwiązaniem jest jedzenie 3 – 5 posiłków dziennie i stosowanie przerw między nimi.
- Zdrowa żywność jest pokarmem jak najmniej przetworzonym, czyli obfituje w świeże warzywa i owoce. Natomiast produkty, które wymagają obróbki cieplej, gotowane są krótko, w małej ilości wody.
- Chcesz być zdrowy? Unikaj nadmiaru soli, cukru, białej mąki, sztucznych dodatków do żywności, czyli jednym zdaniem unikaj żywności przetworzonej.
- Zachowuj odpowiednie proporcje pomiędzy różnymi grupami środków spożywczych. Zdrowi ludzie spożywają najwięcej: warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych, roślin strączkowych, następnie orzechów, ryb, drobiu, jaj, nabiału, tłuszczy roślinnych, a mięso i tłuszcze odzwierzęce stanowią niewielki procent ich diety.
- Nawadniaj organizm, każdy dzień zaczynaj od wypicia szklanki wody. W przerwach miedzy posiłkami systematycznie nawadniaj organizm.
- Ważne są również prawidłowe relacje emocjonalne z jedzeniem. Powinniśmy postrzegać je jako ważny element naszego życia, jeden z filarów naszego zdrowia, ale nie jako wyznacznik naszego szczęścia, jedyną przyjemność, sposób na nudę, czy największego wroga.
- Podsumowując zdrowa dieta jest: urozmaicona, odpowiednio
kaloryczna, z uregulowaną ilością posiłków, jak najmniej przetworzona, uwzględniająca odpowiednie produkty spożywcze i przygotowywana z uśmiechem.