Jak się odżywiać, by być zdrowym, mieć prawidłową masę ciała i siłę do realizacji życiowych celów?

Postaram się odpowiedzieć na to pytanie w miarę krótko i rzeczowo.

  • Nasza dieta powinna być urozmaicona, gdyż każdy artykuł spożywczy zawiera inny skład chemiczny, więc dostarcza nam innych makro i mikroskładników. Jedząc różnorodnie unikniemy ich niedoborów.
  • Zdrowa dieta powinna być dostosowana do potrzeb energetycznych naszego organizmu, czyli musi zawierać odpowiednią ilość kalorii.
  • Powinniśmy spożywać w ciągu dnia odpowiednią ilość posiłków, dobrym rozwiązaniem jest jedzenie 3 – 5 posiłków dziennie i stosowanie przerw między nimi.
  • Zdrowa żywność jest pokarmem jak najmniej przetworzonym, czyli obfituje w świeże warzywa i owoce. Natomiast produkty, które wymagają obróbki cieplej, gotowane są krótko, w małej ilości wody.
  • Chcesz być zdrowy? Unikaj nadmiaru soli, cukru, białej mąki, sztucznych dodatków do żywności, czyli jednym zdaniem unikaj żywności przetworzonej.
  • Zachowuj odpowiednie proporcje pomiędzy różnymi grupami środków spożywczych. Zdrowi ludzie spożywają najwięcej: warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych, roślin strączkowych, następnie orzechów, ryb, drobiu, jaj, nabiału, tłuszczy roślinnych, a mięso i tłuszcze odzwierzęce stanowią niewielki procent ich diety.
  • Nawadniaj organizm, każdy dzień zaczynaj od wypicia szklanki wody. W przerwach miedzy posiłkami systematycznie nawadniaj organizm.
  • Ważne są również prawidłowe relacje emocjonalne z jedzeniem. Powinniśmy postrzegać je jako ważny element naszego życia, jeden z filarów naszego zdrowia, ale nie jako wyznacznik naszego szczęścia, jedyną przyjemność, sposób na nudę, czy największego wroga.
  • Podsumowując zdrowa dieta jest: urozmaicona, odpowiednio
    kaloryczna, z uregulowaną ilością posiłków, jak najmniej przetworzona, uwzględniająca odpowiednie produkty spożywcze i przygotowywana z uśmiechem.