Pierwsza wizyta w poradni

Na wizytę w Poradni Dietetycznej Celfit należy rejestrować się telefonicznie. Jeżeli istnieje taka możliwość pacjent powinien być na czczo, ewentualnie gdy konsultacja odbywa się w godzinach popołudniowych, na dwie godziny przed nią nie powinien przyjmować pokarmów i napoi.

Pierwsza wizyta rozpoczyna się od przeprowadzenia szczegółowego wywiadu dietetycznego, dotyczącego stanu zdrowia pacjenta, stylu życia, preferencji kulinarnych.

Następnie dietetyk przeprowadza pomiary antropometryczne takie jak: pomiar wzrostu za pomocą profesjonalnego wzrostomierza  SECA 213, pomiar obwodów poszczególnych części ciała oraz pomiar składu ciała za pomocą Analizatora JAWON MEDICAL ioi-353. Analizator Składu Ciała JAWON MEDICAL ioi-353  z wbudowaną wagą i drukarką termiczną to podstawowe narzędzie pracy dietetyka pozwalające na trafne postawienie diagnozy i monitorowanie postępów dietoterapii. Analiza składu ciała pozwala na określenie zawartości poszczególnych komponentów w ciele, takich jak m.in. tkanka tłuszczowa, beztłuszczowa, mięśniowa, woda, kości. Pomiar  odbywa się z wykorzystaniem metody bioimpedancji elektrycznej, która stanowi wiarygodny, nieinwazyjny i  bezpieczny sposób badania zarówno u osób zdrowych, jak i chorych. Analizę składu ciała pacjent otrzymuje od dietetyka w formie wydruku.

Następnie omawiane są poszczególne otrzymane parametry badania tj.: masa ciała, masa i procentowa zawartość tkanki tłuszczowej, beztłuszczowa masa ciała, masa tkanek miękkich, procentowa zawartość wody całkowitej, obszar i poziom tłuszczu trzewnego, BMI- indeks masy ciała, podstawowa przemiana materii, całkowity wydatek energetyczny, wiek metaboliczny, zawartość minerałów, zawartość protein, rodzaj budowy ciała, określenie celu zmian zawartości tkanki tłuszczowej, szacunkowy obwód brzucha, stosunek obwodu tali do obwodu bioder.

Kolejnym badaniem jest pomiar ciśnienia krwi, za pomocą profesjonalnego ciśnieniomierza klinicznego. Ten pomiar pozwala na wczesne wykrycie chorób układu krążenia, które stanowią największy problem w naszym społeczeństwie.

Na podstawie wywiadu dietetycznego oraz wykonanych badań dietetyk formułuje diagnozę, cel i ramy czasowe dietoterapii. Pacjent zostaje poinformowany o jakości i ilości pokarmów, które powinien spożywać. Dietetyk zaleca również zastosowanie aktywności fizycznej oraz precyzyjnie określa ile kcal pacjent powinien spalić w ciągu dnia.

Pacjent otrzymuje od dietetyka następujące dokumenty: szczegółową analizę składu ciała, zalecenia dietetyczne, tabelę przedstawiającą ilość i jakość pokarmów, które powinien spożywać w ciągu dnia.

Dodatkowo można zamówić opracowanie indywidualnego jadłospisu – 7 lub 14 dniowego. Jadłospis układany jest za pomocą programu komputerowego Aliant, z uwzględnieniem obecnie obowiązujących norm żywieniowych.

Ponadto w gabinecie istnieje możliwość wykonania testów na nietolerancje pokarmowe. Cambridge Nutritional Sciences  Food Detective jest testem in vitro służącym do diagnostyki opóźnionej alergii pokarmowej (nadwrażliwości na białka pokarmów) wywoływanej przez specyficzne przeciwciała IgG. Jest to pierwszy na świecie test do nielaboratoryjnego badania nadwrażliwości na pokarmy. Food Detective jest testem do jednorazowego użytku. Tacka reakcyjna, która wskaże wynik badania, zawiera ekstrakt białkowy badanych produktów. Test bada 59 najczęściej spożywanych pokarmów. Testowane pokarmy to:

  • Zboża: kukurydza, pszenica durum, gluten, ryż, pszenica, żyto, owies.
  • Orzechy i strączkowe: migdały, orzechy brazylijskie, orzechy cashew, ziarno kakaowca, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, groch, soczewica, fasola, soja.
  • Mięsa: wołowina, kurczak, jagnięcina, wieprzowina.
  • Ryby i owoce morza:  mięso ryb słodkowodnych (łosoś, pstrąg), skorupiaki (krewetka, krab, homar, małż jadalny), tuńczyk, białe mięso ryb (łupacz, dorsz, flądra)
  • Warzywa: brokuły, kapusta, marchewka, seler, ogórek, ziemniak, por, papryka (czerwona, zielona, żółta).
  • Owoce: jabłko, czarna porzeczka, grejpfrut, melon (cantalupa i arbuz), oliwki, pomarańcze i cytryny, truskawki, pomidory.
  • Inne: jajko (całe), mleko krowie, czosnek, imbir, grzyby, herbata, drożdże.

Jak widać zakres usług oferowanych przez Poradnię Celfit jest bardzo bogaty. Na początek zachęcamy państwa do skorzystania ze wstępnej konsultacji żywieniowej z analizą składu ciała. W wielu przypadkach otrzymane  na tym etapie zalecenia przyczynią się do osiągnięcia sukcesu. Prawidłowo prowadzona dietoterapia sprzyja odmłodzeniu organizmu, utracie zbędnych kilogramów, wyregulowaniu metabolizmu oraz leczeniu wielu jednostek chorobowych.