Nietolerancje pokarmowe

Nietolerancje pokarmowe to problem dotyczący, aż 45% populacji. Objawami nietolerancji mogą być: częste bóle głowy, dolegliwości ze strony układu pokarmowego, a nawet trudności z utratą wagi pomimo odpowiedniej diety i prawidłowych wyników badań. Nieprzetworzone, świeże, domowe jedzenie nie zawsze jest dla nas zdrowe. Wykluczenie szkodliwych produktów może polepszyć dotychczasową jakość naszego życia.

Nietolerancje pokarmowe NIE są tym samym co alergie pokarmowe, co niestety często jest mylone.

Alergia pokarmowa to zazwyczaj ostra i natychmiastowa reakcja naszego układu odpornościowego na dany alergen, czyli substancję, która nas uczula. Występuje ona o wiele rzadziej niż nietolerancje, szacuje się, że posiada ją około 2,5% ludzi. Podczas reakcji organizmu na alergen wytwarzane zostają przeciwciała IgE, które zwalczają szkodliwą dla nas substancję. Objawami, które występują najpóźniej do dwóch godzin po spożyciu alergenu, mogą być: kłopoty z oddychaniem, wysypka, katar, obrzęk, a w najgorszym wypadku wstrząs anafilaktyczny. Przy silnej alergii kontakt z alergenem może skończyć się nawet śmiercią.

Nietolerancja pokarmowa IgG- zależna to niewłaściwa reakcja organizmu , a jej objawy można zauważyć nawet do 72 godzin po spożyciu danego pokarmu. Do głównych symptomów zaliczają się bóle głowy, nadwaga, wzdęcia, biegunka, problemy skórne, katar, bóle mięśni, zmęczenie. Opóźniona reakcja pokarmowa prowadzi do stanu zapalnego w organizmie. Skutkować to może nagromadzeniem się w nim wody i obrzękiem tkanek, co ma wpływ na całościowy wygląd i skład naszej sylwetki. Dlatego częstym problemem w utracie wagi są nieznane nam nietolerancje pokarmowe. Istnieje też silny związek między nietolerancjami pokarmowym, a chorobami autoimmunologicznymi. Na przykład w chorobie Hashimoto eliminacja glutenu bardzo często skutkuje znacznym obniżeniem przeciwciał anty TPO i anty TG. Pokarmy, które najczęściej wywołują nietolerancje to zazwyczaj te, które spożywamy najczęściej, np. pszenica, mleko, jajka. Ciężko więc powiązać nam objawy nietolerancji z jedzeniem, gdyż są one niejednoznaczne i  często opóźnione w czasie.

Jak więc dowiedzieć się, które produkty nam szkodzą? Są dwie możliwości. Przejście na dietę eliminacyjną, która polega na okresowym wykluczeniu poszczególnych składników i obserwacji organizmu, co często trwa nawet kilka miesięcy. Istnieją również odpowiednie testy z kropli krwi włośniczkowej, np. Food Detective. Pozwalają one na natychmiastową identyfikację pokarmów najbardziej podejrzanych o powodowanie nietolerancji pokarmowych. Na podstawie wyników układa się odpowiednią dietę eliminacyjną, lub rotacyjną, która ma na celu zamienienie niekorzystnych pokarmów na inne, o zbliżonej wartości odżywczej. Często wykluczenie tych składników z diety na co najmniej 3 miesiące pozwala na odbudowę odporności i ustąpienie dokuczliwych objawów. Nasz stan zdrowia poprawia się.

Test wykrywający nietolerancje pokarmowe – Food detective można wykonać w Poradni Dietetycznej Celfit. Zapraszamy do kontaktu pod numerem telefonu 695 883 457

  • Jonathan Brostoff, Linda Gamlin, Food Allergies and Food Intolerance, Healing Arts Press, 2000 r.;
  • Jonathan Wright, The Root Cause of Your Autoimmune Disease — and why treating it can be easier than you think, Nutrition & Healing newsletter; 8, 12, 2012 r.;

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *